SUKOB INTERESA U OC JAHORINA: Piće i kafa od firme predsjednika NO Nedeljka Eleka

 

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić potpisao je ugovor o javnoj nabavci 20. decembra i biće na snazi naredne četiri godine. Nabavka pića procijenjena je na 399.999,99 KM, a vlasnik „Nedomexa“ Milenko Elek ponudio 398.992,35 KM. Zanimljivo, nijedan drugi ponuđač iz BiH nije dostavio ponudu. Ovo ne čudi, jer je Nedeljko Elek predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina.

 

Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina, pokazuje da je transparentan u svom radu, pa čak i kada je u pitanju očit sukob interesa koji je potpisao direktor Dejan Ljevnaić. Planinu će pićem snabdijevati „Nedomex“, firma u vlasništvu porodice Elek, a narod će sve platiti 389.992,35 KM bez uračunatog PDV-a.

Ljevnaić je ugovor potpisao 20. decembra i biće na snazi naredne četiri godine. Nabavljaju najviše džina (raznih vrsta), dezertnih vina, kajsijevače, likera, viljamovke, jabukovače, šljive, grozde, travarice, sokova, kafe... 

Porodici Elek ovo svakako nije prvi put da tenderski posluje sa Olimpijskim Centrom Jahorina u kojem je Nedeljko Elek visoko pozicioniran. Na primjer, ugovor za začine i brašno 2018. godine bio je vrijedan 9.295 KM, a za poslastičarske proizvode 34.370 KM. Naredne 2019. mlijeko i mliječni proizvodi su plaćeni 42.664, 59 KM, a već 2020. alkohol i napici 99.090 i meso i proizvodi od mesa 52.811,78 KM.

I ove godine Elek je bio dobavljač mlijeka i mliječnih prozivoda što je plaćeno 84.116,50 KM, a okvirni sporazum za piće gore pomenutih 399.992,35 KM

Zanimljivo, Nedeljko Elek je bio direktor i suvlasnik „Nedomexa“, a sada u vlasništvu stoji ime Milenka Eleka i Milidrage Čarkić. 

 

 

OSUJEĆENO PRIVATNO POSLOVANJE

Identična situacija desila se 2017. godine. Zoran Injac bio je zaposlenik „Puteva RS“, predsjednik Nadzornog odbora „Aerodroma RS“, ali i suvlasnik firme „Way2Go“.

Njegova firma, kako je pisao Online magazin Žurnal, u oba ova javna preduzeća dobija tendere - jedan vrijedan 80.000 KM, drugi 87.000 KM. Jedan za „izradu studije i projekta implementacije sistema za automatsko mjerenje ukupne mase i osovinskog opterećenja teretnih vozila u pokretu“, drugi za „izradu strategije razvoja aerodroma Trebinje“.

U tenderskoj dokumentaciji „Puteva RS“ Injac je bio naveden i kao glavna kontakt osoba, a u sudskom registru kao vlasnik 50 odsto kapitala „Way2Go“

Bez obzira na jasne dokaze, Injac je slao lažne izjave u kojima je navodio da nije vlasnik firme koja bi mogla da bude u sukobu interesa. Kasnije je navodio da ima samo 20 odsto, a onda i fiktivno prebacivao vlasništvo na treću osobu. Nakon otkrivene prevare i pritiska javnosti, oba javna preduzeća raskinula su sporne ugovore.

Nenad Nešić, tadašnji direktor „Puteva RS“, današnji opozicionar, tvrdio je da je proveo disciplinski postupak protiv Injca i navodno ga kaznio tromjesečnim umanjenjem plate u iznosu od 20 odsto. Tvrdio je da mu nije mogao dati otkaz jer su „'Putevi RS' raskinuli ugovor prije nego što je počinjena bilo kakva finansijska šteta po preduzeće“.

„Utvrđena je teža povreda radne dužnosti, ali i to da nije prouzrokovana nikakva šteta po preduzeće. Zato nije bilo otkaza. Ugovor je raskinut na vrijeme i zato mu je određena najteža moguća novčana kazna. Disciplinska komisija je dala takvu preporuku i onda sam donio ovakvu odluku. Da je bila u pitanju lakša povreda radne dužnosti, Injcu bi uslijedila opomena“, navodio je Nešić.

Nakon svega, Injca je imenovao za savjetnika.

Firma „Way2Go“ završila je u likvidaciji, a Zoran Injac sačekao dvije godine da se aktivira i u „Aerodromima RS“ i u „Putevima RS“, računajući da je od silnih afera RS njegova tek zaboravljena kap u moru. Bio je imenovan za direktora „Aerodroma“, ali se u fotelji nije dugo zadržao. 

Međutim, ne treba zaboraviti da je Nedeljko Elek je najmoćniji SNSD-ovac na Palama i planini Jahorini, pa mu zakoni ne mogu ništa, dok Milorad Dodik ne odluči drugačije. 

 

(pratimotendere.ba)

 

0