GRAD BANJA LUKA: Sportski tereni kod Sokolskog doma poskupili 216 hiljada maraka u odnosu na procjenu

Grad Banja Luka u junu 2022. godine raspisuje tender za rekonstrukciju sportskih terena kod Sokolskog doma. Ugovor zaključen s firmom Tekton, iako njihova ponuda nije bila najpovoljnija, te uprkos tome što je bila skuplja za oko 100.000 KM u odnosu na procjenu. Na sve to, nekoliko mjeseci nakon svečanog otvaranja, zaključen je novi ugovor, onaj za izvođenje dodatnih i nepredviđenih radova

 

Početkom jula 2023. godine na internet stranici Gradske uprave Banja Luka objavljena je vijest kako su otvoreni sportski tereni kod Sokolskog doma. Istaknuto je kako su izgrađeni tereni za rukomet i mali fudbal, teren za basket, zona za stoni tenis, trim staza oko terena, teretana na otvorenom, kao i tribine. 

Navedeno je kako je gradonačelnik Draško Stanivuković zvanično otvorio terene.

„Aktuelna gradska administracija je prvo morala da odbrani Sokolski dom i vrati ga u vlasništvo Grada, a onda je donijela odluku da staro i zapušteno igralište rehabilituje“, istakao je Stanivuković, dodavši da je za nove terene izdvojeno preko 800.000 KM.

 

Sve podatke provjeravamo i na zvaničnom Portalu javnih nabavki. I odmah nailazimo na prve nelogičnosti.

Sam tender za rekonstrukciju sportskih terena kod Sokolskog doma raspisan je 16. juna 2022. godine. Gradska uprava tada radove procjenjuje na tačno 504.273,50 KM bez uračunatog PDV-a.

Početkom augusta iste godine već je objavljeno obavještenje o dodjeli ugovora. Na adresu Gradske uprave Banja Luka stigle su dvije prihvatljive ponude, obje znatno skuplje u odnosu na procjenu, a ugovor vrijedan 609.844,04 KM bez PDV-a na kraju se dodjeljuje banjalučkoj firmi Tekton.

Šta je u ovom slučaju sporno? Naime, druga prihvatljiva ponuda bila je jeftinija za oko 55.000 KM u odnosu na ponudu firme Tekton. Kako je navedeno, njihova ponuda bila je prihvatljiva, ali je prvorangirani ponuđač na kraju – odustao.

„Prvorangirani ponuđač odustao uslijed nedostatka vremena za adekvatnu pripremu ponude“, navodi se u kratkom obrazloženju. Ipak, nejasno je kako je moguće da se odustane iz navedenog razloga, s obzirom na to da je ponuda te firme već ocijenjena prihvatljivom?!

Istaknimo i to da je ugovor na kraju zaključen s firmom Tekton uprkos tome što je njihova ponuda bila za oko 100.000 KM skuplja u odnosu na procjenu. 

Skoro godinu kasnije, objavljuje se kako su sportski tereni otvoreni. Međutim, nekoliko mjeseci nakon zvaničnog otvaranja, 18. oktobra 2023. zaključen je novi ugovor, onaj za izvođenje dodatnih i nepredviđenih radova na izgradnji sportskih terena kod Sokolskog doma.

Opet, naravno, s firmom Tekton, a vrijednost ugovora je 110.919,40 KM, što je blizu maksimalnog zakonskog iznosa. Naravno, nameće se pitanje o kakvim dodatnim radovima je riječ, ako su tereni ranije već svečano otvoreni i stavljeni u funkciju?

Kada se saberu dva ugovora, dolazimo do cifre od 720.763 KM, što je za oko 216 hiljada maraka više u odnosu na prvobitnu procjenu.

Na kraju podsjetimo da je Grad Banja Luka s firmom Tekton zaključivao ugovore i kada je riječ o izgradnji sportske dvorane u ovom gradu. I te poslove karakterisali su dodatni radovi na zakonskoj granici i trošenje više novca u odnosu na procjenu.

 

 

 

 

(pratimotendere.ba)

0