OPŠTINA KREŠEVO: U tehničkoj specifikaciji nacrtana Dacia Duster?

 

I pored svih problema u opštini Kreševo načelnik Renato Pejak kupuje dva terenska vozila. U tražene tehničke specifikacije vjerovatno se može „uklopiti“ samo vozilo Dacia Duster. Automobili se kupuju putem finansijskog leasinga za 66.222 KM bez PDV-a.

 

Renato Pejak (HDZ BiH), dugogodišnji načelnik općine Kreševo, nedavno je dospio u žižu javnosti nakon što obznanjeno da je na nekropoli stećaka u tom mjestu izgrađena policijska stanica. Pored toga, i dalje nije uspio riješiti problem zagađenja uzrokovanog eksploatacijom kamena krečnjaka.

Međutim, pored svih lokalnih problema načelnik Pejak odlučuje da se počasti kupovinom dva automobila u vrijednosti od 66.222 KM bez PDV-a putem finansijskog leasinga.

Možda u ovom slučaju ništa ne bi bilo sporno da se u tenderskoj dokumentaciji nisu navele tehničke specifikacije automobila kao što su zapremina prtljažnika, dužina vozila, klirens pa čak i sama boja, što po svoj prilici upućuje na određeni model vozila, što je protivno Zakonu o javnim nabavkama BiH.

Tako se traže isključivo nova crna terenska vozila, duga minimalno 4.300 mm, sa snagom motora od min. 80 kW, s pogonom na sva četiri točka, manuelnim mjenjačem sa šest brzina, uzdužnim krovnim nosačima. Osim toga, određena je min. zapremina prtljažnika od 400 litara, kao i min. udaljenost karoserije od tla – 200 mm. Također, lista dodatne opreme koju vozila moraju imati je poprilično duga.

Analizom tržišta ekipa portala PratimoTendere.ba zaključila je da vjerovatno samo jedan model vozila može zadovoljiti sve tražene zahtjeve. Riječ je o vozilu Dacia Duster, jednom od najpopularnijih terenskih vozila ugovornih organa u BiH.

Načelnik Pejak djelimično je ograničio tržište tako što od ponuđača traži da moraju imati najmanje tri realizirana ugovora koji imaju isti ili sličan predmet nabavke u posljednje tri godine, čija vrijednost ukupno mora biti minimalno 66.222 KM bez PDV-a.  

 

(pratimotendere.ba)

0