IZGRADNJA DVORANE U BANJOJ LUCI (1): Dodatni radovi na zakonskoj granici i 444 hiljade maraka više u odnosu na prvobitnu procjenu

 

Kada je banjalučka gradska vlast 2020. godine krenula u projekat izgradnje moderne sportske dvorane, procijenili su da će ih to koštati oko 1,15 miliona maraka bez PDV-a. Tri godine kasnije, potrošeno je čak oko 444 hiljade maraka više, a sve su pratili ugovori za dodatne radove na samoj zakonskoj granici

 

O novoj, modernoj sportskoj dvorani u banjalučkom naselju Lauš godinama se pričalo. Sve dok gradske vlasti na čelu s bivšim gradonačelnikom Igorom Radojičićem nisu zvanično krenule u projekat izgradnje objavom tendera 11. septembra 2020. godine.

Izgradnja sportske dvorane, procijenili su iz Grada Banja Luka, trebala je koštati nešto više od milion maraka, precizno 1.153.846 KM bez uračunatog poreza.

Dva i po mjeseca kasnije, tender je okončan. Na adresu grada stigle su samo dvije prihvatljive ponude, od kojih je najpovoljnija bila ona vrijedna 1.331.780,44 KM bez PDV-a, koju je dostavio konzorcij banjalučkih firmi Građenje Đurić i Tekton.

Dakle, već tada je cijena izgradnje dvorane porasla za 177.934,44 KM. Iako su zbog ove razlike mogli poništiti tender, gradska vlast to nije učinila, već je odlučila da posegne za još više novca poreskih obveznika i da zaključi ugovor s navedenim firmama.

Ubrzo na čelo grada dolazi Draško Stanivuković, a projekat izgradnje sportske dvorane se nastavlja. Ugovor vrijedan više od 1,3 miliona maraka će se u februaru 2022. „podebljati“ novim ugovorom, onim za izvođenje dodatnih i nepredviđenih radova na izgradnji sportske dvorane u naselju Lauš.

Naravno, sve je urađeno koristeći netransparentni pregovarački postupak bez objave obavještenja, a vrijednost ovog ugovora bila je 245.196,72 KM bez PDV-a. Tako se i ukupna cijena izgradnje popela na oko 1,58 miliona maraka!

„Prvobitnim projektom na osnovu kojeg je i potpisan ugovor bilo je predviđeno da se izgradi sala za potrebe OŠ „Sveti Sava“. Kako je došlo do promjene i potrebe naselja Lauš za sportskom dvoranom, morala se sala razdvojiti od sistema grijanja OŠ „Sveti Sava“, jer su potrebe za korištenjem drugačije, škola ima potrebu za grijanjem od 07-18 i ne radi vikendom, a dvorana za potrebe rekreativaca i takmičenja koristi vrijeme poslije 18:00 i vikendom“, navodi se u obrazloženju odluke za primjenu pregovaračkog postupka.

Ovaj primjer našao je mjesto čak i u izvještaju Agencije za javne nabavke BiH koja je ranije, podsjetimo, izdala saopćenje u kojem je istaknuto da je uočena „loša praksa na način da pojedini ugovorni organi pri provođenju osnovnih postupaka (otvorenih, ograničenih i konkurentskih zahtjeva za dostavu ponuda), a kada su predmet nabavke radovi, prave namjerne i svjesne greške u projektnoj dokumentaciji/tehničkoj specifikaciji koje se onda naknadno „popravljaju“ odnosno „plaćaju“ provođenjem pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja za dodatne ili nepredviđene radove“.

 

 

 

Ono što je još zanimljivo kod zaključenog ugovora za dodatne radove jeste i to što su, prema dostupnim informacijama, pregovarali samo s jednom firmom iz konzorcija – s firmom Tekton.

Vrijednost tog ugovora, ponovimo, iznosio je 245.196,72 KM bez PDV-a. Njegova vrijednost iznosi 18,41% vrijednosti zaključenog osnovnog ugovora koji je, podsjetimo, bio vrijedan oko 1,33 miliona maraka.

Razumijevanja radi, kada je riječ o radovima, zakon omogućava da se zaključi ovakva vrsta ugovora za dodatne radove, uz uvjet da vrijednost ne prelazi 20% vrijednosti osnovnog ugovora.

Možda ni u ovome ne bi bilo ništa sporno da Grad Banja Luka nije s firmom Tekton 30. maja ove godine zaključila još jedan ugovor za dodatne i nepredviđene radove. Vrijednost ovog ugovora je znatno manja – 21.150 KM bez PDV-a – a predmet ugovora bilo je dodatno osvjetljenje dvorane.

Kada saberemo vrijednosti oba ugovora za dodatne radove, dobijemo cifru od 266.346,72 KM bez PDV-a. U poređenju s osnovnim ugovorom, dolazimo do podatka da vrijednost ovih ugovora iznosi čak 19,99% vrijednosti osnovnog ugovora, što je na samoj zakonskoj granici!

Na kraju dolazimo do cifre od tačno 1.598.127,16 KM, i to bez uračunatog poreza. Toliko je Grad Banja Luka potrošio na izgradnju sportske dvorane u banjalučkom naselju Lauš, što je 444.281,16 KM više u odnosu na prvobitnu procjenu.

A ni ovo nije konačna cifra, jer je bilo potrebno sanirati i neke druge sale, opremiti sportsku dvoranu, izvesti radove na vanjskom uređenju… o čemu ćete moći čitati u narednim danima.

 

(pratimotendere.ba)

0